Kernekraft skal tilbage på dagsordenen

april 22, 2014|Posted in:Energi, Samfund

kernekraftKernekraft har siden midten af 80erne været ude af dansk energidebat og politik. Den seneste generation har ikke længere de store udfordringer som de ældste værker havde, så nu skal kernekraft tilbage i dansk energipolitik.

Læs læserbrevet i Jyllandsposten.

 

 

Naiv energipolitik (læserbrev i Jyllandsposten)

Den danske energipolitik er, som vinden blæser. I bedste fald naiv og uden skelen til, hvilke energiformer der rent faktisk er de bedste, hvis vi skal nå målet om fossilfri energi i 2050. Der tales om generationskontrakter og bevarelse og forbedring af miljøet, men de nuværende tiltag og støtteordninger gør ikke meget godt for klimadagsordenen eller energiuafhængigheden. Det ville være rart for den energipolitiske diskussion, hvis den var mindre styret af følelser og mere af fornuften. Hvis fornuften et øjeblik må sejre, findes der en kernekraftsløsning (også kaldet atomkraft), der ikke forurener kølevandet og skaber radioaktivt affald som de hidtidige udbredte teknologier.
Thoriumenergi hedder løsningen. Baseret på grundstoffet thorium. Naturligt thorium er næsten ikke radioaktivt, og det er ikke stoffet, der i sig selv spaltes. Thorium er bare det første stof i en kæde af kernereaktioner, som kaldes thoriumcyklussen. Slutproduktet er uran 233 (ikke den farlige), og det er dette stof, som spaltes og giver energi.
Hvis vi skal nå målet om fossilfri energi i 2050, hvis vi for alvor skal sænke vores udledning af CO2, og hvis luften skal blive renere, så er løsningen ligefor. De offentlige midler bør kanaliseres over i forskning og udvikling af thorium-energi til både gavn og nytte for samfundet og miljøet.
Hvis vi ikke nu ændrer den energipolitiske kurs, er vi på vej mod et samfund, hvor vi kommer til at mangle energi. I Tyskland lukker og slukker man om føje år alle kernekraftværker, så hvor skal energien så komme fra? Kul? Vi må ikke glemme, at Danmark ikke er selvforsynende.
Danmark er et foregangsland, vi er innovative og gode til at finde de særlige løsninger, derfor er det netop os, som på europæisk plan, sågar verdensplan, bør ændre energipolitikken. Teknologien er beskrevet for 100 år siden af Niels Bohr, nu må vi løfte arven.

Folketingskandidat i Gentofte, hvilket vil sige at alle vælgere i Københavns Omegn kan stemme på Casper Strunge til folketingsvalg. Casper er født i Silkeborg i 1973, og bor i dag med sin kæreste og hendes to børn i Taarbæk nord for København. Casper driver en filmproduktionsvirksomhed på Frederiksberg, hvor han producerer reklamefilm. Casper er oprindelig uddannet folkeskolelærer, men blev efter seks år i IT branchen selvstændig i 2005. I sin fritid roer Casper kajak, spiller musik og løber.

Kommenter

*Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>